Blog

Nyári gumi csere – mikor? kötelező?

Süt a Nap, itt a tavasz, ami nálunk a Kwik Fit-nél, és persze minden autószervizben egyet jelent a nyári gumi csere szezon beindulásával. Ahogy emelkedik a hőmérő higanyszála, úgy növekszik a nyári gumi csere bejelentkezések száma is. No, de mikor érdemes a szezonális autógumira váltást elvégeztetni, van erre bármilyen szabály? Kötelező a nyári gumi csere? Olvasd el rövid blog bejegyzésünk és eláruljuk!
 

Kötelező a nyári gumi csere?

A válasz erre a kérdésre: nem! Sem a téli, sem a nyári autógumi nem kötelező jelenleg Magyarországon. Ennek ellenére erősen ajánlott a szezonális gumicsere a biztonságos, balesetmentes közlekedéshez attól függetlenül, hogy megbírságolnak érte vagy sem.

Mondjuk ezt azért, mert az autógumi gyártók a nyári és téli gumik összetételét, mintázatát kifejezetten az adott szezon időjárási viszonyaihoz igazítva fejlesztették ki. Tehát télen a nyári gumival úgy fogsz csúszkálni, mint fóka a jégen. A téli gumi pedig 50%-kal gyorsabban el fog kopni a forró aszfalton, mint a speciálisan erre tervezett nyári autógumi, így anyagilag sem éri meg kockáztatni.

 

Mikor érdemes nyári autógumira váltani?

Habár törvényileg nincs előírva a nyári gumi használata, mégis létezik egy általános javaslat, melyet a „7 fokos szabály”-nak nevezünk.

 

Mi az a 7 fokos szabály nyári gumiknál?

Az autógumi gyártók annak érdekében, hogy segítsenek az autótulajdonosoknak döntésre jutni a nyári gumi csere időpontját illetően meghatároztak egy „ökölszabályt”. Ezt a szabályt hívjuk 7 fokos szabálynak, melynek lényege: a gumik alaptulajdonságait (téli és nyári autógumik jellemző tapadási, bordázati eltéréseit különböző időjárási viszonyokban) figyelembe véve, ha a külső hőmérséklet tartósan, vagy legalább pár napja 7°C felett van a napi középhőmérséklet, akkor tanácsos nyári autógumira váltani.

 

Miért pont 7°C?

Ennek oka, hogy a 7°C vagy afeletti középhőmérséklet már nagy valószínűséggel nem jár együtt a reggeli mínuszokkal. A reggeli fagyos idő megszűnésével a nyári autógumi keverék egy sokkal optimálisabb választás lehet a melegebb aszfalthoz, hiszen jobban tapad, és kevésbé kopik, mint a téli gumi.

 

 

Hogyan tudod megúszni a nyári autógumi csere kapcsán tapasztalható sorbanállást?

Több éves tapasztalaink azt mutatják, hogy a nyári gumi csere szezon legsűrűbb időszaka március közepétől április közepéig tart. Így mi azt javasoljuk, hogyha teheted foglalj időpontot jó előre április végére vagy utána, ha szeretnéd rövid határidőn belül, kényelmesen lezongorázni a nyári autógumira váltást. Néhány melegebb tavaszi nap még nem fogja elkoptatni a téli gumikat, viszont rengeteg időt és idegszálat megspórolhatsz, ha előre gondolkozol.

 

Nézd meg aktuális nyári gumi csere akcióinkat, és jelentkezz be még most előre!

https://www.kwikfit.hu/akciok