Blog

Mi a 7 leggyakoribb hiba, ami csökkentheti az autó klíma hatékonyságát

A nyári hőségben egy jól működő autó klíma aranyat ér, egy hosszabb utazáshoz pedig elengedhetetlen alapkellék. A családi nyaralás előtt ezért azt ajánljuk, hogy semmiképp se hagyd ki a teendők listájáról az autó klíma ellenőrzését sem. A nyári kánikulát pedig inkább a hűsítő vízparton élvezzétek, mintsem az autóban izzadva.

Azonban azt jó tudni, hogy a nem megfelelően használt, és karbantartott klíma hatásfoka jelentősen csökken, illetve a meghibásodása általában nagyobb költséggel jár, mintha rendszeresen odafigyelnénk rá. Kíváncsi vagy rá, hogy melyek a leggyakoribb problémák, melyek csökkentik az autó klíma hatékonyságát? Ha igen, olvasd el rövid cikkünket, melyben összeszedtük a 7 leggyakoribb autó klíma problémát okozó dolgot.

 

1. Szivárgó klímagáz

A klíma hűtőanyag szivárgása vagy leeresztése gyakori probléma, amely csökkenti a berendezés hatékonyságát és élettartamát. Leggyakrabban a tömlőcsatlakozásoknál fordul elő ez a probléma.

 

AUTÓ KLÍMA TÖLTÉS ÁRAK 2023

 

2. Kompresszor hibák

A kompresszor felel a hűtőgáz keringtetéséért a rendszerben. Meghibásodása vagy kopása az autó klíma hatásfokának gyengüléséhez vagy teljes kikapcsolásához vezethet. A legáltalánosabb oka a kompresszor hibának a nem rendszeres használat, ezért érdemes télen is hetente min. 10 percig bekapcsolni az autó klímát.

 

3. Kondenzátor problémák

A kondenzátor szennyeződése vagy eltömődése a hűtőközeg áramlását korlátozza, ami az autó klíma berendezés teljesítményének rosszabbodásához vezethet. Legészrevehetőbb jele ennek, ha az autó klíma csak forró levegőt fúj ki.

 

4. Szelep hibák

A szelep meghibásodása vagy eltömődése az autó klíma rendszer akadályozásához vezethet, ami megnöveli a rendszer terhelését.

 

5. Szivattyú hibák

A szivattyú meghibásodása vagy eltömődése szintén a hűtőközeg áramlását korlátozza és csökkenti a klíma rendszer hatékonyságát.

 

6. Elektromos problémák

A klíma rendszer elektromos részei, például a vezetékek, kapcsolók és a vezérlőegységek meghibásodása a legtöbb esetben szakembert igénylő feladat. Autótulajdonosként a vezetékek állapotát tudod ellenőrizni például van-e sérült, törött vezeték.

 

7. Pollenszűrő eltömődése

Az autó klíma egyik legfontosabb része a pollenszűrő, ugyanis a levegőben lévő szennyeződések, baktériumok kiszűrése, utastérbe való átjutás megakadályozása a feladata. Évente javasolt a pollenszűrő csere.

 

NÉZD MEG NYÁRI KWIK FIT AKCIÓINKAT!

EXTRA AUTÓ KLÍMA AKCIÓ - Klímaellenőrzés + Klímatöltés + Klímafertőtlenítés (ózon) + Pollenszűrő csere (a szűrő árát nem tartalmazza)

NYÁRI FELKÉSZÍTÉS CSOMAG - 57 pontos átvizsgálás (nyaralás előtt ajánljuk)