GUMICSERE ÉS KERÉKCSERE

GUMICSERE ÉS KERÉKCSERE

 

Téligumi - nyárigumi

Sokan azt gondolják niem szükséges a gumicsere hiszen, amelyik gumi jó télen, az megfelel nyáron is. Azonban nem így van. A téligumi használata nyáron épp úgy veszélyes, mint fordítva. A téligumit és a nyárigumit úgy gyártják, hogy a gumi anyagösszetétele, és a mintázata tökéletesen megfeleljen az időjárási körülményeknek. Az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata kulcsfontosságú, hiszen ezen a négytenyérnyi felületen múlik az életünk.

 

 

Hét fokos napi átlaghőmérséklet fölött a gumik cseréjét is érdemes elvégezni. A nyárigumi anyagösszetétele miatt jól tűri a meleget, hőséget. A futófelülete pedig megakadályozza vizes úton a felúszást (ez az aquaplaning). Melegebb aszfalton a téligumi tapadása megnöveli a fékutat, és a kanyarokban is bizonytalanná teszi az úttartást.Téli- és nyáriguminál egyaránt, a nem megfelelő guminyomás rontja az úttartást, a kormányozhatóságot, csökkenti a kanyarstabilitást. Az alacsony abroncsnyomás különösen negatív hatással van a gumik tartósságára, a túl magas guminyomás miatt romlik a menetstabilitás, nő a fékút.

 

Gumicsere

Gumiabroncsot csak szerviz tud lecserélni, mivel kell hozzá gumiszerelőgép és centrírozógép
Mielőtt feltennénk a gumikat, megnézzük a gumi korát, mert a korral romlik az anyagösszetételének minősége.

A gumi korát az oldalfalán lévő DOT-számból lehet kiolvasni, melynek az első kettő számjegye a gyártás hetét, a második kettő a gyártás évét mutatja. Tehát ha a számsor végén 3022-öt látunk, a gumit 2022. év 30. hetében gyártották.

10 évnél idősebb gumit már nem lehet felszerelni, mert nem biztonságos!

 

Gumicsere folyamata

Leellenőrizzük a profilmélységet, melynek a biztonság szempontjából legalább 4 mm-esnek kell lennie. A pótkeréken is!

  • Levesszük a kereket az autóról
  • Kerékről levesszük a centrírozó súlyokat
  • Gumiból kivesszük a szeleptűt
  • Gumiszerelő géppel levesszük a felniről a gumit, és feltesszük a cseregumit
  • Felfújjuk a gumit, és új szelepet teszünk rá
  • Kereket centrírozzuk centrírozó géppel
  • Kereket visszarakjuk az autóra


Kerékcsere

Levesszük a kereket az autóról és feltesszük a cserekereket. Ezt akár otthon is elvégezhetjük. Ha magunk cseréltük a kereket, és vezetésnél rendellenességet észlelünk, vigyük az autót szervizbe.

Szervizben a gumicsere, kerékcserénél hozzáférünk olyan alkatrészekhez is, melyek az abroncstól nem láthatók. Szemrevételezzük a fékbetétek és féktárcsák vastagságát, állapotát, a fékcsöveket és a lengéscsillapítókat is. A gömbfejek és szilentek és a gumiharangok és láthatóvá válnak. Ezért jobb, ha a kerékcserét is profira bízzuk.
 

Gumitárolás

A lecserélt téli gumit csökkentett légnyomással, megfelelő hőmérsékleten érdemes állítva tárolni, néha átforgatni. Lehet szervizben is szakszerűen tároltatni a nyár idejére. Szerviz csak leellenőrzött, használatra alkalmas gumit tárol el.
 

Gumicsere- és kerékcsere akció

Szervizeinkben akciós gumicsere- és kerékcsere árcsomagokat kínálunk.

Megnézem az AKCIÓKAT! -> https://www.kwikfit.hu/akciok

 

Ráadásul a várakozást is elkerülheted, ha most foglalsz időpontot online.

 

Foglalok