ÉRTHETŐ, MEGFIZETHETŐ, MEGBÍZHATÓ
Futómű

Futómű

Bemutatjuk

Szakembereink közérthetően fogalmazva elmagyarázzák Önnek mindazt, amit fontos tudnia, pl. a gépjárműje alkatrészeinek állapotát, azoknak mi a szerepük, miért fontos a hibátlan működésük. Kérdéseit, érdeklődését örömmel fogadjuk.

A futómű biztosítja a gépjármű és az úttest közötti folyamatos kapcsolatot, irányíthatóvá teszi az autót. Ezért a futómű állapota, beállításának pontossága jelentősen befolyásolja a gépkocsik biztonságos üzemelését és menetkényelmét. A gépjárművek két futóművel, első és hátsó futóművel vannak felszerelve. A futómű elemei közé soroljuk a gépjárművek haladásával, különböző irányba való mozgatásával kapcsolatos, a rugózást, lengéscsillapítást és a stabilitást biztosító, valamint a kerékmeghajtások szerkezeteket.

Ha gépjárműje futóművének összes alkotóeleme tökéletes:
 • biztonságosan, kényelmesen vezet
 • gépjárműje alkatrészei csekély mértékben kopnak

 

Futóművet alkotó szerkezeti elemek

JÓ TUDNI

 • Lengéscsillapító
  Egy gépjárműben elöl is, hátul is két-két lengéscsillapító van beszerelve. A lengéscsillapító feladata a rugózás által keltett lengések hatásos csillapítása, a lökésszerűen fellépő nagy rugólengések, az esetleges felütések megakadályozása. A gépjármű kerekeit az úton tartja, nem engedi az útfelülettől elválni. A lengéscsillapító kiegészítő szerkezeti elemei a toronycsapágy, toronyszilent, a lengéscsillapító porvédő. A lengéscsillapítók nagy része a porvédő szakadása miatt megy idő előtt tönkre. A lengéscsillapító szára beszennyeződik, vizet kap, így berozsdásodik, emiatt a szimerint elkopik, az olaj elfolyik. A szakadt porvédőt ezért kell feltétlenül kicseréltetni.
 • Kerékfelfüggesztés
  A kerékfelfüggesztés összeköti a kerekeket az alvázzal, és a karosszériával. A jármű súlyát és a tömegerőket a kerekekre, a kerekek fékezési, meghajtó és oldalvezetési erőit pedig a karosszériára viszi át. A futómű beállításának optimális értékeit a gyárak minden kocsitípushoz pontosan megadják. Ha a gyári előírásokat nem tartják be, illetve rossz a beállítás, a futómű és a gumiabroncsok idő előtt tönkremennek.

 

Futóművel kapcsolatos fogalmak

HOGY TISZTÁBAN LEGYEN VELÜK

 • Kerékdőlés
  A kerék síkja a függőlegestől általában eltérő. A gépkocsi hossztengelyéhez képest a kerekek felső széle kifelé vagy befelé dől. A dőlés mértéke típusonként változik. Feladata a kerékcsapágyak egyirányú támasztása (a holtjáték korlátozása, a csapágy terhelésének és a kormányzási nyomatéknak a csökkentése).
 • Kerékösszetartás
  Felülnézetben a kerekek egymástól mért távolsága az első tengely előtt és mögött nem egyezik meg. Ha a tengely előtt kisebb ez a távolság, akkor kerékösszetartásról, ha mögötte kisebb a távolság, akkor széttartásról van szó. A kerékdőlés hatására a kerekek a dőlés irányába igyekeznek elkanyarodni, és az ebből adódó igénybevételt csökkenti, illetve ellensúlyozza az összetartás. A kerékösszetartás korlátozza a kormányholtjátékot, csökkenti a kerekek szétállási hajlamát, javítja a nyomtartást.
 • Csapterpesztés
  A csapterpesztés hatására a kerék talppontja és a csapszeg képzeletbeli meghosszabbított alsó és felső gömbcsuklóvonala a talajon közelebb kerül egymáshoz, így a talajellenállás nyomatékának karja csökken, könnyebb lesz a kormányzás. A csapterpesztés szögértéke mindig nagyobb, mint a kerékdőlésé, ezért kormányzáskor a jármű megemelkedik, így visszakormányzáskor a kocsi saját tömege is segíti a vezetőt a kormány visszaforgatásában.
 • Utánfutás
  Elősegíti az egyenes úton való haladást. A csapszeg középvonalának elvi meghosszabbítása, pozitív dőlés esetén haladáskor megelőzi a kerék talppontját, vagyis a gépkocsit mozgató erő mintegy maga után húzza a kereket. Negatív dőlésnél a kerék megelőzi az erőhatást, azaz maga után húzza az autót, ezért fordulékonyabbak az elsőkerék meghajtású gépkocsik.

 

Lengéscsillapító – a futómű egyik legfontosabb szerkezeti eleme

ÖN ÉS CSALÁDJA KÉNYELME, BIZTONSÁGA MÚLIK RAJTA

A lengéscsillapító feladata a rugózás által keltett lengések hatásos csillapítása, a lökésszerűen fellépő nagy rugólengések, az esetleges felütések megakadályozása, ezáltal a gépjármű kerekeit az úton tartja, nem engedi az útfelülettől elválni. Minél hosszabb ideig válik el a kerék az úttesttől, annál nehezebb irányítani az autót, akár teljesen irányíthatatlanná válhat.

Rossz állapotú lengéscsillapítók miatt
 • gumiabroncs fokozottan, egyenetlenül kopik
 • féktávolság akár 20%-kal megnő
 • vizes úton megcsúszik a kocsi
 • rossz a gépjármű úttartásra (kanyarban könnyen kisodródhat)
 • nagyobb terhelés jut a többi futóműalkatrészre, ezért idő előtt tönkremehetnek

Ha járművén rossz menetviselkedést, a kormány szitáló mozgását, vagy a gumiabroncsok egyenlőtlen kopását tapasztalja, keresse fel egyik Kwik Fit szervizünket. A gépjármű teljes körű, ingyenes átvizsgálása során megállapítjuk a lengéscsillapítók elhasználódási fokát. Mivel a mozgó futóműalkatrészek és a gumiabroncsok idő előtt meghibásodhatnak, így elkerülheti azt, hogy a feltáratlan hibák miatt nagy anyagi kiadást igénylő javítást igényeljen gépjárműje.
A lengéscsillapító optimális működése a kiegészítő alkatrészek állapotától függ. Az esetek 80 %-ban a lengéscsillapítóval együtt a toronyszilentet, a toronycsapágyat is le kell cserélni, a rugókat is át kell vizsgálni.

A lengéscsillapító rossz állapotát jelzi a
 • szabálytalan, rendellenesen megkopott gumiabroncsok (kagylós kopás)
 • lengéscsillapító felületi rozsdásodása
 • lengéscsillapító testének deformálódása
 • lengéscsillapítón olajszivárgás, olajfolyás
 • megrongálódott csavarok, rögzítések

 

Nézze végig szervizeinkben az átvizsgálást, javítást!