Blog

Miért fontos a centrírozás?

Mi az a centrírozás?

A centrírozás, vagy ahogy sokan helytelenül használják centírozás, egész pontosan a kerekek kiegyensúlyozását jelenti. Nézzük meg, mikor és milyen gyakran kell centríroztatnunk autónk abroncsait?

 

Miért van szükség centrírozásra?

A gumi kopása, és a külső behatások, ütések miatt folyamatosan változik az abroncs tömegközéppontjának helye, lengések keletkeznek. Emiatt gyengül az abroncs és az aszfalt közötti kapcsolat, romlik az úttartás, megnő a fékút, kellemetlen rázkódást, bizonyos sebességtartományokban kormányszitálás tapasztalható.

E rezgések miatt a futóműalkatrészek is nagyobb erőhatásnak vannak kitéve, ezért idő előtt elhasználódnak. A kiegyensúlyozatlan abroncsok azok idő előtti elkopásához, akár a futómű vagy kormánymű károsodásához vezetnek.

A rendszeres centrírozással tehát a fenti elemek javításának többletköltségétől kíméljük meg magunkat.

 

Hogyan centrírozunk a Kwik Fit szervizekben?

A centrírozás során a felnikre cinksúlyokat teszünk, ezáltal hozzuk egyensúlyba a kerekeket. A Kwik Fit-nél minden akciós gumicsere csomagunk tartalmazza a gumik kiegyensúlyozását is, aktuális akciós gumicsere csomagjainkért kattints IDE.

 

Mikor és milyen gyakran van szükség centrírozásra?

  • Minden szezonális gumicsere alkalmával;
  • 10-15 ezer kilométerenként.

 

Megúszható a centrírozás?

Sajnos nem, legalábbis a Kwik Fit-nél nem javasoljuk. Azt gondolhatnánk, hogy ha külön felnin van a téli-nyári szett, az átszerelés megspórolható és akkor a centrírozás is. Ez nem így van, hiszen az abroncsok mindennapi használata során (padkázás, kátyúk stb) a súlyeloszlás bizony elvándorol. Ráadásul még tárolás közben is változhat, ezért érdemes minden átszereléskor elvégeztetni a centrírozást.