Blog

Így pakolj az autóba! - 8 tipp autós nyaraláshoz!

Nyár, meleg, nyaralás, szabadság, utazás autóval, jó messzire. Mindannyian erre várunk egész évben, de egy dolgot szívesen kihagynánk a nyaralásból, méghozzá a be- és kipakolást, ami sokszor családi konfliktusokhoz is vezethet.

Tippjeinkkel abban segítünk, hogy az utazást megelőző pakolás minél zökkenőmentesebb legyen és ne eleve idegesen vágjatok neki a hosszú utazásnak!

 

Tudtad, hogy az autó csomagokkal való túlterhelése balesetekhez vezethet? Az angliai Kwik Fit legújabb kutatása, melyben a briteket  csomagolási szokásaikról kérdezték meg, meglepő eredményeket hozott.

Nézzük csak, melyek ezek:

  • A megkérdezett sofőrök egynegyede nem is lát ki a hátsó szélvédőn a bőröndökkel túlpakolt csomagtartó miatt.
  • A családok jó része elismeri, hogy a csomagtartó túlpakolása sok esetben indokolatlan. A vezetők 81%-a saját bevallásuk szerint csak a vekakolt cuccok kétharmadát használja!
  • A megkérdezett britek 14%-a azt is bevallotta, hogy a pótkeréktől is megszabadulnak az utazás idejére, hogy némi plusz helyhez jussanak.
  • Minden 10. megkérdezett szenvedett már balesetet a túlpakolás miatt.
  • A helytelen pakolás 18%-ban eredményezte azt, hogy valamelyik csomagban kár keletkezett, 7%-nak pedig a hátsó szévédőt sikerült betörnie.
  • 10-ből 1 család plusz 1 extra autót vitt el a nyaralásra, csupán azért, hogy minden csomag beférjen!
  • 13%-a a megkérdezetteknek még azt is megkockáztatta, hogy nyitott csomagtartóval utazzon a hosszú úton.
  • Egy átlagos brit család 520 km-t tesz meg egy nyári szezon alatt - valószínűleg egy átlag magyar család nyári kilométer-fogyasztása sem áll ettől távol!

 

Te is érezted már, hogy legszívesebben a kukába dobnád az összes csomagot, amit izzadva, idegesen be kellene "tetriszezni" az autó csomagtartójába? Jártál már úgy, hogy újra ki kellett pakolnod mindent, mert a gyerek közölte, hogy a kedvenc plüsse kimaradt? Tippjeinkkel most elkerülheted a felesleges idegeskedést és időpazarlást, ráadásul biztonságban is érezheted magad az úton!

 

1. Gondolkodj, mielőtt nekikezdenél!

Minden csomagot készíts a csomagtartó közelébe az autó mellé, még azokat is, amelyek eleve benne voltak. Győződj meg arról, hogy mindenki bekészített mindent, amire szüksége van. Már egy elfelejtett dolog bepakolása boríthatja az addig jól kitalált rendszert. Miután mindent kikészítettetek, mérlegeljétek, hogy ezekből valójában mire van szükség! 

Ha a fentieken túl vagy, kezdődhet a Tetris! Viccet félretéve, ez tényleg az a játék! Közben vedd figyelembe azt is, hogy esetleg útközben mire lehet szükség (pl cserepelenka a gyereknek). Minél többször csinálod, annál profibb leszel!

2. Kezdd erős alapokkal!

Ez tényleg olyan, mint az építkezés. A nehezebb, nagyobb kiterjedésű tárgyakat a laposabb oldalakra fordítva helyezd el - és erre jöhet a többi.

3. Hagyj néhány lyukat építkezés közben!

Furán hangozhat, de pakolás közben hagyj kisebb hézagokat, réseket az olyan dolgoknak, amikre utazás közben szükséged lehet.

4. A csomagok legyenek hozzáférhetők!

Helyezd el a bőröndöket, táskákat úgy, hogy könnyen kicipzározhatók legyenek! Ki tudja, mire lehet szükség megérkezéskor!

5. Használd ki a napozóplédeket!

A piknikplédek nemcsak a nyaraláskor jönnek majd jól! Használd fel azokat a maradék rések betömésére vagy dolgok kitámasztására. Így nem borul fel semmi majd a csomagtartóban.

6. Okosan a nagy csomagokkal!

Bármilyen nehéz vagy kemény tárgyat a hátsó ülés legmagabb pontja alá helyezz, hogy ezzel megakadályozd azt, hogy valakit fejbe üssenek például egy hirtelen megállásnál.

7. Gondold át hogy hova és mikor érkezel, és hogy először mire lesz szükséged!

Például ha várhatóan este érkezel, legyen elérhető közelségben egy zseblámpa. Ha szállodába mész, biztos, hogy az iratokat kell először átadni a bejelentkezéshez.

8. Készíts egy csomagtartó-szelfit a pakolás végén!

Csinálj egy fotót a megpakolt csomagtartóról, miután elkészültél. Visszautazáskor könnyebb lesz talán ennek segítségével újra bepakolni.