Blog

GYERMEK AUTÓSÜLÉSEKRE VONATKOZÓ BRIT TÖRVÉNYEK

Gyermekek csak olyan autóban utazhatnak, melyben a gyermeküléshez biztonsági öv és egy átlós öv csatolható – az egyetlen kivétel, ha magát a gyermekülést kifejezetten kétpontos biztonsági övvel tervezték, gyártották, vagy mind az autóban és a gyermekülésen ISOFIX rögzítési pontok vannak.


ISOFIX rögzítési pontok autóba épített rögzítési pontok, melyek segítségével a gyermekülés becsatolható anélkül, hogy szükség lenne az elhelyezését lehetővé tévő biztonsági övre. A legtöbb modern autóban vannak ISOFIX pontok, de vásárláskor fontos ellenőrizni, hogy a gyermekülés az autóban lévő ISOFIX pontokhoz kapcsolódik-e.

Míg néhány babaholmit lehet használtan is vásárolni, a gyermekülés legjobb, ha újonnan vett, vagy egy megbízható baráttól vásárolt, hogy tudd: nem sérült-e meg egy balesetnél, vagy bármilyen más módon.

Szigorú európai szabványok és a brit törvények szigorúan szabályozzák a gyerekülés, bébi ülések és ülésmagasítók használatát. Az Egyesült Királyságban változások lesznek az autós gyermekülésekre és ülésmagasítókra vonatkozó törvényekben.

MELYEK MOST A GYERMEK AUTÓSÜLÉSEKRE VONATKOZÓ BRIT TÖRVÉNYEK?

A gyerekülés vagy ülésmagasító kötelező minden 12 életév alatti, vagy 135 cm alatti (amelyik előbb bekövetkezik) gyermeknek – továbbá, meg kell győződni arról, hogy az ülésen rajta van az E cimke – ez jelenti azt, hogy megfelel az EU szabványoknak és legális a használata.

Ha nem fér el hátsó oldalsó ülésen, ha kell, hogy tegye az autó első utas-ülésre, viszont akkor az utasoldali légzsáknak kikapcsolt állapotban kell lennie. A legtöbb autóban ez egy rejtett funkció! – az autó kézikönyvében le van írva hol található.

Három év feletti gyermekek gyermekülés nélkül utazhatnak, ha az út rövid, váratlan, sürgős és szükséges. Ez a taxiban is megengedhető, de az övet be kell kapcsolni.

Jelenleg két lehetőség közül választhat gyermekülést a magasság vagy a súly alapján.
Két szabvány van: az újabb i méretű szabvány (magasság) és a régebbi ECE R 44/04 szabvány (súly).

Az elkövetkező néhány évben, az i-méretű fokozatosan elterjed, de a gyártók is mindaddig eladhatják a régi szabvány szerintit is amíg 2018 körül a jogszabályokat nem frissítik. Ezt követően csak az i-méretű lesz kapható, de a régebbi típusú néhány évig azután is használható lesz.
Mindegyik magasság alapú i méretű ülés különböző magasság-korlátú lesz, és az már a szülőkre hárul, hogy a megbizonyosodjanak arról, hogy gyermekük számára a legmegfelelőbbet vásárolják meg.

A GYERMEKET 15 HÓNAPOS KORÁGI AZ I-MÉRETSZABVÁNY SZERINT MENETIRÁNYNAK HÁTTAL KELL ÜLTETNI!
Bár általában drágábbak, az i-méretű ülések extra védelmet nyújtanak oldalirányú ütközésnél. A hátrafelé néző helyzetű ülés ötször biztonságosabb, mint az előrenéző helyzetű a csecsemők törékeny nyaka és a feje miatt. Sok autósülés-gyártó javasolja, hogy a gyermek a menetiránynak háttal üljön, ameddig csak lehetséges.

ECE R 44/04 ülések is kaphatók még, melyek a gyermek súlya alapján vannak osztályozva. 9 kg-tól vagy 15 hónapos kortól az üléstípus a gyermek súlyától függ. Az alábbi táblázat mutatja, melyik súlycsoporthoz, melyik gyermekülés használata biztonságos.

Gyermek súlya Autós ülés típusa
0kg-25kg Menetiránynak háttal elhelyezett gyermekülés
9kg-18kg Menetiránynak háttal, vagy menetiránynak előre elhelyezett gyermekülés
15kg-36kg Előre néző gyermekülés (magas támlájú ülésmagasító)
Több mint 22kg Ülésmagasító

Előreláthatólag 2017. márciustól a háttámla nélküli ülésmagasító csak akkor lesz használható, ha a gyermek magasabb, mint 125cm és nehezebb, mint 22kg.  Ezt címke is fogja jelölni.