Blog

7 HASZNOS TIPP – VEZETÉS KARÁCSONYKOR

Semmihez sem hasonlítható szeretteinkkel eltöltött karácsony. Sokan hosszú autózásra kényszerülnek az együttléthez. Az utolsó pillanatban lebonyolított karácsonyi bevásárlásnál is szembesülhetünk a nagy forgalommal és a hosszú várakozásokkal a magyar utakon csúcsidőben. Adunk pár gyors tippet, hogyan készítsd fel az autód, hogy utad biztonságosabb legyen.

 

winter1
1) Ellenőrizd az ablaktörlőt, és ablakmosót
Mielőtt elindulsz, győződj meg róla, hogy az ablaktörlők jó állapotban vannak, és hogy az ablakmosó-folyadék tartály tele van. A látásviszonyok nehezülnek, ezért győződj meg róla, hogy az ablaktörlő jól fog működni, ha a szélvédőn piszok és nedvesség halmozódik fel.

 

2) Ellenőrizd az olajat
Ez különösen fontos, mielőtt elindulsz egy hosszú útra. De érdemes ellenőrizni nívópálcával rendszeresen az olajszintet. Hiszen az olaj biztosítja a motor megfelelő kenését, a motoralkatrészek károsodásának megelőzése érdekében. Hogy ellenőrizd az olajszintet? Parkolj egyenes úton, majd nyisd fel a motorháztetőt. Kövesd a jármű kézikönyvében található utasításokat, de a legtöbb esetben a tesztcsík felismerhető a sárga fogantyúról. Húzd ki, töröld le egy tiszta kendővel, majd helyezd be vissza egészen a házába. Húzd ki újra, és olvasd le az eredményt. A tesztcsíkon két mutató jel jelzi a maximális és minimális olajszintet. Ha az olaj nem éri el az alsó jelzést, nem elég az olaj. A megfelelő típusú olajat használd. Ismét ellenőrizd a jármű kézikönyv konkrét utasításait, vagy keresd fel a legközelebbi Kwik Fit szervizt segítségért.

3) Töltsd fel a mobiltelefonod
A teljesen feltöltött mobiltelefon életmentő lehet, hiszen lehetővé teszi, hogy segítséget hívj, és hogy közölhesd a családoddal hol vagy. Legyen a telefonodban elmentve autómentő száma, ha esetleg szükség lenne rá. Tarts tartalék töltőkábelt a kocsiban, és egy 12V-os szivargyújtó USB átalakítót, így az autó akkumulátoráról is feltöltheted a telefont.

reindeer-ugly-christmas-sweater-sale

4) Sürgősségi készlet az autóban
Az autópályák zsúfoltak lesznek az elkövetkező időszakban. Abban az esetben, ha egy hosszú várakozásnak lennél kitéve, legyen egy sürgősségi készleted. Tartalmazzon az élelmiszert, ivóvizet, valamint meleg ruhát és takarót. Ilyenkor állítsa le a motort, hogy ne fogyjon az üzemanyag. A várakozások remélhetőleg rövid időszakokra korlátozódnak, mégis a legjobb, ha a legrosszabbra készülsz fel Volt már rá példa Magyarországon nagy, hirtelen jött hóviharokra…Legyen még feltétlenül elakadásjelző háromszög, ásó, láthatósági mellény, jégtelenítő és kaparó, lapát, vontatókötél a csomagtartóban.

5) Rendszeres üzemanyag-utántöltés
Ne kelljen a miatt aggódnod, hogy elfogy az üzemanyag, míg eléred a legközelebbi benzinkutat. Legyen legalább egy fél tank üzemanyag az autóban mindenkor. Sőt, fél tank üzemanyag mindenkori megléte megakadályozza a szennyeződések bejutását az üzemanyag-vezetékhez.

6) Útnak indulás előtt ellenőrizd a gumiabroncsok légnyomását
Azt javasoljuk, hogy egyébként is havonta ellenőrizd a guminyomást, de egy gyors ellenőrzést mindenképpen érdemes megtenni hosszú út előtt. Nyugodtabban vezetsz, és biztosabban odaérsz a karácsonyi vacsorára. Senki sem akar egy útpadkán ragadni, ahelyett, hogy élvezné a karácsony estét. A gumiabroncs nyomás ellenőrző mérőórának használata váljon szokásoddá. Legtöbbször a nyomás túl alacsony, de előfordulhat a túlnyomás is.

7) A kedvenc karácsonyi CD csomag
Nos, ez a karácsony, még a leginkább bosszantó forgalmi dugók ellenére is lehet jó, ha az utazáshoz a kedvenc ünnepi dallamok társulnak- Javasoljuk Chris Rea Driving Home for Christmas, de talán próbáld meg elkerülni a Road to Hell számot!