ÉRTHETŐ, MEGFIZETHETŐ, MEGBÍZHATÓ
Akkumulátor

Akkumulátor

mi az akkumulátor?

Röviden az akkumulátor egy energiatároló berendezés, amely töltéskor a bevezetett villamos energiát vegyi energiává alakítja át, vegyi energia formájában huzamosabb ideig képes tárolni, majd kisütéskor villamos energiává alakítja vissza.

 

Tujduk az akkumulátor működése a technika világában járatlan gépjármű-tulajdonosoknak meglehetősen misztikusnak tűnhet. Mi azt gondoljuk, hogy ezzel semmi probléma sincs, hiszen nem kell, hogy mindenki értsen a gépkocsikhoz. Mi azért vagyunk szakemberek, hogy segítsünk neked ebben.

 

Szervizeinkben dolgozó munkatársaink mind képzett szakemberek, akik közérthetően fogalmazva elmagyarázzák neked mindazt, amit fontos tudni az autód akkumulátorának állapotáról.

 

Fontos, hogy tudd mikor gyanakodhatsz akkumulátor problémára.

 

Ha az alábbi problémák akármelyikét tapasztalod inkább jelentkezz be hozzánk egy díjmentes műszaki átvizsgálásra, ne várd meg amíg súlyosbodik a probléma.

 

 1. Ha indítózás közben a motor a szokásos sebességgel pörög, akkor a gyújtással, vagy az üzemanyag-ellátó rendszerrel lehet gond.
 2. Ha hallhatóan lassabban forog az önindító és a motor, akkor az akku, a vezetékrendszer, és az önindító hibája miatt nem indul be könnyen a kocsi.

 

Online időpontot foglalok!

A teljes körű átvizsgálás szervizünkben ingyenes, körülbelül 30-40 percet vesz igénybe.

 

Általában az akkumulátorról és működéséről

ENNYIT ÉRDEMES TUDNI

 

Az akkumulátorra fogyasztót kapcsolva (kisütés) az akkumulátor úgy működik, mint egy galvánelem, a töltésszétválasztó folyamat közben elektródáinak anyaga átalakul. Amikor ez a folyamat teljesen végbement, az akkumulátor kisütött állapotba kerül, a kezdeti feszültségértéke lecsökken.

 

A töltés során a pólusaira adott feszültség hatására töltőáram alakul ki (ilyenkor az akkumulátor mint fogyasztó, energiát vesz fel), melynek hatására ez a vegyi folyamat fordított irányban megy végbe, és az elektródák anyaga eredeti állapotba kerül vissza. A folyamat végén az akkumulátor feltöltődött, és ismét képes energiát szolgáltatni.

 

Az akkumulátor kapocsfeszültsége a kisütés során folyamatosan csökken, a töltés során folyamatosan nő. Ha kisütés közben kapocsfeszültsége a – típusától függő – érték alá esik, az akkumulátor kisült, a kisütést be kell fejezni, mert a további terhelés az akkumulátor károsodását okozhatja. A töltést szintén be kell fejezni, amikor a kapocsfeszültség a töltésre megadott értéket eléri.

 

Az autó akkumulátor

LEGTÖBB GOND TÉLEN LEHET VELE

 

Az autókban úgynevezett savas ólomakkumulátorokat alkalmaznak, melyek névleges cellafeszültsége 2V. Az általánosan használt 12 V-os akkumulátor 6 darab, sorosan kapcsolt cellát tartalmaz.

 

Létezik gondozásmentes akkumulátor, jelenleg ez a típus a elterjedtebb, illetve van a hagyományos, gondozást igénylő autó akkumulátor.

 

Egy gépjárműindító akkumulátor címkéjén (adattábláján) megtalálható: a gyártó neve, az akkumulátor típusa (pl. PERION 2000 A2262), fajtajelölése (pl. abszolút gondozásmentes, hibrid rendszerű, kalciumos ólomötvözettel gyártott) és főbb elektromos paraméterei, pl. 12 V, 62 Ah. 420 A (MSZ) 550 A, (SAE) valamint a termék egységes termékazonosító kódja (ETK) a pontos és félreérthetetlen azonosítás céljából.

 

Az autó akkumulátor feladata

 • beindítja a gépjárművet
 • energiát szolgáltat a gépjármű elektromos fogyasztóinak (fényszórók, riasztó, ablakfűtés, ablaktörlő lapátok, fedélzeti számítógép, stb.)

 

Vigyázz az akkumulátor VESZÉLYFORRÁS! Nem használható az alapvető biztonsági rendelkezések betartása nélkül!

A túltöltés ugyanúgy tönkreteheti az akkumulátort, mint a lemerülés! Ez különösen nagy problémát okozhat nagy belső ellenállással rendelkező akkumulátorok esetén, ha nagy teljesítésű fogyasztóval terhelik, mint az autó önindítója. Az akkumulátorra akkor hárul a legnagyobb terhelés, amikor az elektromos fogyasztókat úgy használjuk, hogy közben a gépjárműmotor nem jár.

 

Akkumulátor kapacitása

Az akkumulátor kapacitása az a villamosenergia-mennyiség, amely a gépjármű fogyasztóinak ellátásához szükséges. A csereakkumulátor kapacitásának nagyobbnak kell lennie, mint az eredetié volt.

 

Akkumulátor teljesítménye

A gépjármű beindításához pillanatnyi áramfelvétel szükséges. Minél nagyobb az akkumulátor teljesítménye, annál könnyebben indítható a gépjármű. Két azonos méretű és kapacitású akkumulátor között az eltérő teljesítményük tesz különbséget.

 

Gondozásmentes autó akkumulátor

A LEGPRAKTIKUSABB

Napjainkban a legtöbb gépjárműben már karbantartásmentes, abszolút gondozásmentes autó akkumulátor van. Ezeknél a többnyire teljesen zárt típusoknál desztillált víz utántöltése nem lehetséges, a garantált élettartama alatt erre nincs is szükség. Önkisülési veszteségük minimális. Egyes típusok árammal feltöltve több évig tárolhatók.

 

Hagyományos akkumulátor

JÓ TUDNI

 

Hagyományos akkumulátor karbantartása

 
 • az akkumulátort és a pólusokat tartsa tisztán, szárazon
 • az akkumulátort ne tartsa feltöltetlen állapotban
 • minden kisülés után a lehető leghamarabb töltse fel

 

Általános érvényű, hogy a feltöltött akkumulátor az önkisülés miatt csak egy bizonyos ideig tárolható. Ezért tanácsos az akkumulátorokat minden hosszabb ideig tartó üzemen kívül helyezés előtt után tölteni.

 

Hogyan lehet megvizsgálni az akkumulátort?


A legtöbb hibát feszültségméréssel, savsűrűség-vizsgálattal és szemrevételezéssel ki lehet deríteni.

 

 • Savszennyeződés: a sav eliszaposodik, színe barnává, zavarossá válik.
 • Ha egy vagy két cellában jelentősen eltér a savsűrűség: két cella között szivárgás, illetve rövidzárlat van, vagy a cellaösszekötő megszakadt.
 • Töltés után egyenletesen alacsony savsűrűség: az akkumulátor túl sokáig állt töltetlenül.
 • Levált etikettek, magas vízfogyasztás: az akkumulátort túltöltötték.
 • Benzin- illetve ecetszag: az akkumulátorba alkoholt, vagy benzint töltöttek.
 • Megolvadt pólus: a pólusnál rövidre zártak, amikor szerszámmal a gépjárműhöz, vagy a töltőkészülékhez csatlakoztatták.
 

Akkumulátor meghibásodásának okai

 • Az akkumulátor meghibásodásának gyakran a hibás vagy a rosszul, illetve utólagosan beszerelt elektromos berendezések az okai.
 • Lemerült akkumulátor oka lehet a meghibásodott fényszóró, a nagyon rövid távok megtétele, vagy a túl sok áramfogyasztó berendezés. Az akkumulátor nem töltődik fel teljesen, és az aktív massza egy része inaktívvá válik. Ennek következménye a kapacitásveszteség és az indítóerő csökkentése.
 • Túltöltött akkumulátor oka a meghibásodott feszültségszabályzó. Erre utal, ha a fényszóró lámpái gyakran kiégnek.
 • A túl alacsony akkumulátorkapacitás miatt az akkumulátor túlzott igénybevételnek van kitéve, ez az akkumulátor károsodásához vezet.