Futómű

Futómű

20% kedvezmény futóműállításra, futóműszervizre, futómű javításra!

Minden december 9. és december 20. közt online felületen időpont foglalónak 20% kedvezményt adunk a javítási tevékenységekhez kapcsolódó számla végösszegéből (munkadíj+alkatrész)!

Csak a 2020. január 3-i vagy azt megelőző időpontra vonatkozó foglalásokra érvényes! 

A kedvezmény igénybevételének egyéb feltételei:

 • A 20%-os kedvezmény kizárólag online csatornán érkezett időpont foglalásokra érvényes.
 • Az ajánlat nem vonható össze más kedvezménnyel (pl: akciós olajcsere, akkumulátorcsere).
 • A kedvezmény nem vehető igénybe gumiabroncs vásárlásra, gumicserére, műszaki vizsgára és akkumulátor vásárlására.
Foglalok

 

Futóműbeállítás

Az autó irányíthatóságát az első- és hátsófutómű biztosítja. A futómű állapota, beállításának pontossága befolyásolja a vezetést, a menetkényelmet. Ha a futómű összes alkotóeleme tökéletes: biztonságos, kényelmes a vezetés, az autó alkatrészei csak csekély mértékben kopnak. Érdemes tavasszal ellenőriztetni a futóművet, mivel a téli kátyús utak miatt gyakran elállítódnak a gyári beállításértékei.


 

Mikor kell beállítani a futóművet?

Ha a kormány szitáló mozgását, vagy a gumiabroncsok egyenlőtlen kopását tapasztalod, vizsgáltasd át szervizben a futóművet. Ha nincs rendesen beállítva a futómű, bármikor balesetet szenvedhetsz, mert a kocsi nem reagál elég gyorsan és precízen az irányváltoztatásra, és az úttartása is romlik. Ha sokáig nem állítják be a futóművet, egy idő után a gömbcsukló és a csapágy is felmondja a szolgálatot, gumik gyorsabban kopnak. Mindez nagy költséggel járhat.

 

Futóműellenőrzés, futóműbeállítás

A futóművet akkor lehet pontosan beállítani, ha a gumiabroncsok alkalmasak a biztonságos közlekedésre. Azoknál a járműveknél, ahol a futóműalkatrészek kopottak, csak futóműjavítás után áll módunkban a beállítást elvégezni. Van olyan gépjármű, melyen a hátsófutómű merev, a méréseket el lehet végezni rajta, de beállítani nem lehet. Ha a merev hátsúfutómű elhasználódott, ki kell cserélni. Ilyen gépjárműnél csak az elsőfutóművet állítjuk be.

Hogyan ellenőrizzük, és állítjuk be a futóművet?

 • Emelővel felemeljük a gépjárművet.
 • Átvizsgáljuk a kerékfelfüggesztéseket, lengéscsillapítókat
 • Ellenőrizzük a kerekek levegőnyomását
 • Futóműbeállító-gépet rátesszük a kerékre
 • Gép megméri a futóműértékeket, pl. kerékösszetartást, kerékdőlést, utánfutást
 • Kapott adatok alapján visszaállítjuk az értékeket az autógyártó által előírtakra.
  Első- és hátsőfutómű-beállításnál először mindig a hátsófutóművet állítjuk be, utána az elsőt.
   

Lengéscsillapító

A lengéscsillapító a futómű fontos eleme. A rugózás miatti lengéseket csillapítja, nem engedi a keret pattogni, igyekszik az útfelületen tartani. Ha nem működik megfelelően, nagyobb terhelés jut a többi futóműalkatrészre, idő előtt tönkremennek. Továbbá a gumiabroncs fokozottan, egyenetlenül kopik, a féktávolság akár 20%-kal megnő, vizes úton megcsúszik a kocsi, kanyarban könnyen kisodródik. Hogyan mérjük meg, mennyire hatékony a lengécsillapító? Ráállunk a kerekekkel a lengéscsillapító-mérőpadra. A pad rezgését beindítjuk, és a monitoron kirajzolt diagramból állapítjuk meg, mennyire elhasználódott a lengéscsillapító. Ha már nem elég hatékony, ki kell cserélni.

A hozzád legközelebbi szervizünkbe foglalj online időpontot!
 

Foglalok