Blog

Mire ügyeljünk hőségben?

Mire ügyeljünk hőségben?

Sokat segíthet a klíma, a szélvédő mögé rögzíthető napvédő, a fóliázott ablak, az ablakkivágáshoz illeszkedő redőnyök. (A tapadókorongos napvédők a szemünkbe tűző napsugaraktól óvnak, nem a felmelegedéstől.) Sok folyadékkal érdemes útra kelni hordozható hűtőládával. Az ital (legjobb az ásványvíz) ne legyen jéghideg.

Elindulás előtt a felmelegedett utasteret először az ajtók kinyitásával, majd az első néhány méteren az összes ablak leengedésével szellőztessük át.

Ezután a légkondicionálót rövid ideig járassuk nagyobb teljesítményen, majd állítsuk be 21-22 fokra.  Az elindulás utáni percekben javítja a hűtőteljesítményt a szellőzőrendszer belsőlevegő-keringetés funkciója, de ezt időben ki kell kapcsolni, különben megnő az utastérben a szén-dioxid-koncentráció.

Ha eleinte meleg levegőt fúj, ennek sok oka lehet, a töltőgáz elillanásától kezdve a gyengélkedő kompresszorig. Megnézetheti a rendszert szervizben, de az esetek nagy részében ez semmilyen hibára nem utal.

Mivel a meleg levegő felfelé mozog, a szellőzőket érdemes úgy állítani, hogy az autó teteje felé fújják a hűvös levegőt. Így sokkal gyorsabban le lehet hűteni az utasteret, és a felhevült test sem fázik meg a ráömlő hideg levegőtől.
A légkondicionáló használata néhány lóerős teljesítményt vesz el, ezért ilyenkor – főleg a kisebb motorral felszerelt – autók nem gyorsulnak jól. Ha országúton előzünk, akkor ezzel a mindenképpen számoljon!
A belső keringetést mindig csak rövid időre kapcsolja be, de döntően külső levegővel használja a klímát.

Menet közben ablakon kilógatni vagy a műszerfalra feltenni a lábat, strandpapucsban vezetni veszélyes.