Blog

Kátyúk károkozása

KÁTYÚK KÁROKOZÁSA

Kátyúk miatt leggyakrabban a futómű, gumi és a felni sérül, de előfordulnak sokkal komolyabb, akár totálkárok is.

Kátyú alig pár óra alatt is keletkezhet. A csapadék beszivárog az útburkolatba, ott a hidegben megfagy, így az aszfalt reped, megsérül. A rajta futó autók kerekei pedig feltépik a meglazult darabot.


A rendkívüli fagy magában nem okoz különösebb problémát az utak állapotában, de amikor még fagyott a talaj, és a kiolvadó víz nem szikkad el, ezresével megszaporodnak a kátyúk.

Azokon a hideg aszfaltokon, melyek jól tűrik a vizes környezetet, a kátyúkat gyorsjavítással telítik. Tavasszal visszamennek, és véglegesen kijavítják az úthibát.

Másik technológia télen az inframelegítős kátyújavítás. A burkolat felszínét felmelegítik, ettől a repedések eltűnnek, és sima felület képződik. Ennek alkalmazásához száraz útburkolat, legalább plusz 5 fok szükséges.

Ha az autód megsérül, dokumentáld a káreseményt. Fotózd le a gödröt, és hogy érzékeltetni tudd a méretét is, tegyél mellé egy flakont, olajos kannát, szerszámot.

Jó, ha van tanú és főleg nagyobb kár esetén, hívj rendőrt a helyszínre.

A Kárrendezési Ügyfélszolgálat saját csoportot is fenntart, amely kimegy az autósok által, lehetőleg házszám szerinti pontossággal megadott helyszínre, és segít regisztrálni a történteket. Rögzítik az úthiba helyét, jellegét (felületének nagyságát, mélységét), az észlelés időpontját, majd továbbítják a területileg illetékes közútkezelőhöz.

Kárigényt mindig annak az út kezelőjéhez kell bejelenteni, ahol a kátyú van (ahol a gépkocsid megsérült). A közút fenntartója nem mentheti ki magát a kár kifizetése alól szokásosnál zordabb télre hivatkozva.  A kárösszegek általában néhány tízezer forintosak.

Gyakori autós hiba, hogy az autó megjavítása után a sérült alkatrészt otthagyják a szerelőnél, pedig erre szükség van a sérülés bizonyításához, amikor biztosítóhoz fordulnak.

Jelentsd be, ha kátyút látsz!

Kátyúforróvonal 0-24 órában non-stop:  06-80-404-404-es zöld szám.